Артикли

Никола Груевски

gruevski bio Претседател Никола Груевски стапи на функцијата Претседател на Владата на Република на 27 август 2006 година во Скопје, Република Македонија. Тој има силна верба во Бога, а идеалот од кој што се раководи во текот на неговиот живот и работење е константна и исклучително посветена работа за доброто и просперитетот на неговата земја.

Роден е на 31 август 1970 година во Скопје.

 

 

Професионално искуство

август 2006 –

 • Премиер на Република Македонија

2005 –

 • Потпретседател на Eвроатлантскиот совет на Република Македонија.

септември 2002 – август 2006

 • Член на македонскиот парламент

2002 – 2004

 • Претседател на собраниската комисија за финансии и буџет
 • Член на постојаната собраниска комисија за соработка со Европскиот парламент

мај 2003 -

 • Претседател на ВМРО-ДПМНЕ (десно ориентирана партија)

2003

 • Советник на министерот за финансии на Република Србија преку проект на УСАИД за зајакнување на капацитетот на министерството за финансии

2000-2002

 • Претседател на Државната комисија за хартии од вредност

1999 – 2002

 • Министер за финансии
 • Гувернер на Република Македонија во Светска банка и во Европската банка за обнова и развој

1998 – 1999

 • Министер без ресор и Министер за трговија

1998

 • Претседател и основач на брокерската асоцијација на Република Македонија

Образование

2006

Магистер по економски науки
Економски факултет- Скопје

Универзитет Св. „Кирил и Методиј“ – Скопје
1996

Квалификации за меѓународниот пазар на капитал
Лондонски институт за хартии од вредност

1989 – 1994

Дипломиран економист
Економски факултет – Прилеп
Универзитет Св. „Климент Охридски“ – Битола

Filed Under:
Биографија Датум на објавување Посети: 6501

ВМРО-ДПМНЕ

Општински Комитет - Велес

ул.8ми Септември б.б, 1400, Велес

Телефон: +389 43 612 102 

Факс: +389 43 612 102 

Email: 
ok-veles@vmro-dpmne.org.mk